Samen met de klant aan tafel werkt vaak het allerbeste. U kijkt elkaar in de ogen, vertelt wat u te vertellen heeft en probeert samen tot zaken te komen. Soms, zoals bij pandemieën, is dat lastig. Contact op afstand is dan een, vaak noodzakelijk, alternatief. Maar ook voor demonstraties, toelichtingen, presentaties, e.d. kan videobellen een uitkomst zijn.
Moet u de klant een verkooppresentatie geven of wilt u uw offerte bespreken? Dan kan dat ook op afstand. Een beetje flauw, maar u kunt gewoon bellen en zo proberen zaken te doen. Als u iets wilt laten zien, dan is dat echter niet mogelijk. Dan moet u al aan videobellen denken. Waar moet u bij videobellen aan denken?
U moet er dus representatief uitzien.
Kijk niet steeds op het scherm naar u zelf of naar de klant. Het is beter om in de camera te kijken, u kijkt de klant dan in de ogen zoals bij een normaal gesprek.
Vooral als u van thuis uit werkt. Dus het liefst geen rommelige, onprofessionele achtergrond.
Hang eventueel een ‘Niet storen’-bordje op en zet telefoon en geluidsapparatuur op stil of uit. Op het moment suprême wilt u toch niet dat het koffiezetapparaat begint door te spoelen, wel?
U klant heeft juist nu veel begrip dat de zaken niet lopen als gewoonlijk. En u hoeft ook geen professionele studio in te richten. Probeer toch wat op het licht te letten. Niet teveel licht van achteren of van boven.
Meestal voldoet zacht omgevingslicht prima.
Enkele voorbeelden van professionele tools zijn:
Microsoft Teams. Hiermee kunt u uitstekend contact met de klant onderhouden. U kunt zelfs met uw klant door uw magazijn of productiehal lopen. Teams kent een gratis versie en normaal moet u voor allerlei extra functies betalen. Gezien de huidige Coronacrisis zijn deze functies voor een periode van zes maanden gratis.
Google Hangouts. Voor deze gratis tool heeft u alleen een Google-account nodig. Het professionele Hangout Meets (onderdeel van G-Suite - v/a € 4,68 per maand) kent meer functies.
Zoom. Zoom kan door kleine ondernemingen meestal ook gratis gebruikt worden. Restrictie: het gesprek mag niet langer dan 40 minuten duren, maar voor een-op-een-gesprekken geldt deze restrictie niet.
Slack. Een gratis aanrader voor veel kleinere ondernemingen. Slack is eenvoudig te koppelen aan programma’s zoals Onedrive, Google Drive, Dropbox, Gmail en Outlook.
En verder nog. Andere bekende programma's zijn nog: Skype, Teamviewer en Webex van Cisco.
Veel gratis tools volstaan voor een een-op-een-videogesprek met de klant. Kies een tool waarmee u ook kunt presenteren en bijlagen kunt delen. Op de website van Getapp kunt u tools met elkaar vergelijken.
Zegt de klant via een video-call ‘ja’ tegen uw aanbod, dan is er sprake van een overeenkomst. U doet er slim aan om dit schriftelijk te bevestigen. Met sommige tools kunt u het gesprek opnemen. Dat is echter vanwege privacyregels meestal niet toegestaan (AVG).
Er zijn genoeg professionele tools om (tijdelijk) gratis met uw klant te videobellen voor uw verkooppresentatie of om uw offerte te bespreken. Kies een tool waarmee u ook bestanden kunt delen.
Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay