Voicecloning en andere beltrucs en vormen van belfraude

Telemarketing

Oplichting via de telefoon (belfraude of telefoonfraude) is een dagelijks gebeuren. Voicecloning bestaat nog niet zo heel lang, maar is wel iets om extra alert op te zijn.

Voicecloning middels AI

Je wordt als ouder gebeld door je kind met de vraag om hulp. ‘Ik ben door de politie in het buitenland aangehouden en moet onmiddellijk € 750 over maken of ik moet met hen mee…’ Dus boek je snel € 750 over naar je kind. Dan blijkt je kind helemaal niet gebeld te hebben. Maar het is toch zijn/haar stem?

Dit wordt voicecloning genoemd, een vorm van identiteitsfraude. Het is tegenwoordig mogelijk om iemands stem na te maken. Dat gebeurt met speciale software en artificial intelligence (AI): technologieën als spraaksynthese en tekst-naar-spraak (TTS) om iemands stem na te bootsen.

Voicecloning op de zaak

Dit kan ook binnen uw onderneming gebeuren. U wordt door een werknemer gebeld of een werknemer wordt door ‘u’ gebeld. Tip. Wijs uw werknemers op dit fenomeen. Door een controlevraag te stellen die alleen uw kind/werknemer kan beantwoorden, krijgt u meer zekerheid als u oplichting vermoedt. Of laat ze bij verzoeken om geld over te maken terugbellen naar uw eigen nummer.

Wijs uw medewerkers op de gevaren van voicecloning. Krijgt iemand een verzoek om snel geld over te maken, laat dan een controlevraag stellen of laat terugbellen naar het telefoonnummer van degene die zegt te bellen.

 

Andere vormen van belfraude en beltrucs

Andere vormen van belfraude zijn o.a.:

  • Terugbelfraude, incl. de Afrikaanse beltruc 
  • This Microsoft calling
  • SMS-fraude - loterijfraude

 

Meer hierover lees je in het artikel Pas op voor deze beltrucs - telefoonfraude

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay