U wilt een nieuwe, eenvoudige, goed uitziende website. Wat zijn de doe-het-zelf-mogelijkheden en waarop moet u zeker letten bij het maken van uw keuze. Zowel functioneel, als juridisch…
Als u een nieuwe website door een specialist laat maken, dan is dat prima. Als u het zelf doet, is dat een stuk goedkoper en tegenwoordig is dat voor eenvoudige website goed te doen. Of u nu een klus-bedrijf, nagelstudio, kapsalon, of advieskantoor heeft. Vaak is een doe-het-zelf-website voldoende. Geen Wordpress-site maar een websiteplatform dat je stap-voor-stap helpt met het bouwen, zeg maar samenstellen, van je site. Er zijn diverse ‘aanbieders’, platforms waar u online een website kunt maken. Een aantal hebben we er voor u globaal met elkaar vergeleken.
Het platform waarvoor u kiest moet u een juridisch veilige website kunnen bieden. Uw bedrijfsgegevens moeten goed weergeven worden (naam, adres, KvK-nummer, enz.) en uw algemene voorwaarden en privacyverklaring moeten duidelijk zichtbaar kunnen zijn. Als u ook online verkoopt, gelden er nog meer regels. Kunt u er ook nieuwsbrieven versturen? Let op of die toepassingen ook conform de wet zijn. Als men Mailchimp gebruikt, zit dat wel snor. Iemand moet zich eerst inschrijven en toestemming geven. Vervolgens krijgt men een e-mail en moet men nogmaals akkoord geven (dubbele opt-in).
Moeilijkheidsgraad. Het moet snel en makkelijk werken. Het bekende Wordpress hebben we als gemiddelde moeilijkheidsgraad genomen en de rest daarmee vergeleken.
Waarvoor geschikt? Het ene platform is meer geschikt als blogsite, de andere als webwinkel en weer een andere als bedrijfswebsite.
Beslis voordat u kiest waar úw website het sterkst in moet zijn. Bovendien moet de website responsive zijn: werken op pc’s, tablets en smartphones.
Ondersteuning. Krijgt u voldoende hulp? Is dat online? Of krijgt u er ook een training bij en kunt u iemand bellen als u vragen heeft?
Prijs. Sommige diensten zijn gratis, maar dan krijgt u een uitgeklede versie met weinig mogelijkheden en vaak met reclame.
Check altijd of het tarief inclusief domeinnaam, hosting (de plek waar uw website is opgeslagen) en begeleiding/training is.
Voor een zakelijke website gelden er juridische regels. Daar moet je je aan houden. Het boek Wetboek voor webwinkels van Charlotte Meindersma kan je daar mee helpen. Lees ook het artikel over de wet Koop op afstand over dit thema.
Bloggen. Als u bezoekers wilt trekken door veel artikelen te publiceren (blogs), dan is het bekende Wordpress een heel goede keuze. Let op. Zo heel eenvoudig is dat nog niet en zal u toch de nodige tijd kosten. Er zijn echter bedrijven die u kunnen helpen met het inrichten. Maar dan is het eigenlijk geen doe-het-zelf meer …
Webshop? Dan kan dat ook wel met bijv. Word-press, maar andere aanbieders hebben dan meer mogelijkheden (betalen, voorraadbeheer, e.d.). Magento en Lightspeed zijn zeer uitgebreid, maar moeilijk en relatief duur. Mijnwebwinkel daarentegen is eenvoudig en goedkoop.
Of bedrijfswebsite? Mijnretail beviel ons het best. Heel eenvoudig, goedkoop en u krijgt een gratis workshop en telefonische helpdesk.
Afbeelding van Markus Spiske via Pixabay